ÜYE GİRİŞİ ÜYE OLMAK İÇİN ALTTAKİ LİNK İ TIKLA

DURSUNBEY

DURSUNBEY İLÇE TANITIM
dursunbey
balıkesir dursunbey
dursunbey balıkesir
DURSUNBEY İLÇE TARİH
 DURSUNBEY İLÇESİ Roma Uygarlığı döneminde Dursunbey civarına ABRİETTENE adı verildi. Abriettene bölgesinde merkez olan
Dursunbey'in ismi de Hadrianeia idi. Hadrianeia (Dursunbey) Romalılar döneminde önemli para basım yerlerinden biri idi. Roma İmparatorları döneminde başta Hadrian, Antonius, Pivs, Faustina, Marcus Aurelius, gibi önemli imparator ve komutanlar isimlerini ve resimlerini taşıyan bakır ve gümüş paralar darb ettirmişlerdir. Bu isimlerin bazıları imparator veya eşleri, bazıları ünlü kumandanlar veya yüksek seviyedeki memurlardır. Hadrianeia ismi ünlü
 Roma İmparatoru Hadrian'dan gelmektedir. 24 Ocak 76 yılında doğup, 10 Haziran 138'de Roma'da ölen Hadrian'ın uzun ismi "Publius Aelius Hadrianus Traian Caesar Augustus Meidas'dır. Mezarı Roma'dadır. İmparator Hadrian Milattan sonra 117-138 yılları arasında 21 sene imparatorluk yaptı. Barışı ve Sanatı seven bir imparator olarak halk tarafından çok sevildi. İmparator olarak Anadolu'ya yaptığı geziler halkı ve yöneticileri çok etkilendiği için hemen hemen
Anadolu'nun her tarafında onun adına kentler kuruldu, anıtlar yapıldı, tapınaklar inşa edildi. Dursunbey yöresine verilen "Hadrianeia" ismi de büyük olasılıkla onun şerefine kurulan bir şehir olduğunu göstermektedir. Hadrianeia şehrinin Milattan sonra 131-132 yıllarında kurulduğu tahmin edilmektedir.
 DURSUNBEY İSMİNİN KAYNAĞI
 Bu konuda iki farklı görüş bilinmektedir; Bugün Dursunbey ismini taşımakta olan ilçenin eski ismi "Balat" tır. Balat ismi Anadolu'nun birçok yerinde bulunan bir isimdir. Osmanlı arşiv ve belgelerine göre şehir batıya gelen Türkler tarafından kurulmuştur. Aynı Yörüklerin başka bölgelere de yerleşip oymak adını yerleşim yerlerine vermiş olduğu kabul edilebilir.
Dursunbey Askerlik Şubesinde uzun yıllar görev yapan emekli Ali TEZCAN beyin anlattığına göre Türkler buraya geldiklerinde Dursunbey'e Oba Beyi olan Dursun Ağa yerleşmiş, 10 km mesafedeki İğdiş bölgesine de Selim Ağa yerleşmiş ve bu bölgenin adı da daha sonra Selimağa şeklinde değiştirilmiştir. 1918'de Nahiye İlçeye dönüşünce Balat Nahiye heyetinin önerisiyle Balat Türkmenlerinin Önderi Dursun Ağa'nın adına izafeten ilçenin ismi Dursunbey yapılmıştır.
Aynı şekilde İlçeye bağlı Gökçedağ nahiyesinin eski ismi İnegöllüler iken çevrede bulunan Gökçe Dağın ismini nahiyeye verildiği anlatılır. Bir başka kaynakta ise Dursunbey isminin menşeinden şu şekilde bahsedilmektedir; Osmanlı Padişahı Orhan Gazi, kendine bağlı Sancak Beyi Emir Dursun'u buraya komutan olarak atamış; İlçeye Emir Dursun'a izafeten
 DURSUNBEY denmiştir. Yörede ilk imar faaliyetleri de onun zamanında başlatılmıştır. Bir diğer anlatımda ise Dursunbey isminin Karesi Beyi'nin Dursun adındaki oğluna atfen bu yöreye verildiği belirtilir. Dursunbey, Kurtuluş Savaşı sırasında düşman işgaline uğramış, 3 Eylül 1922 günü kurtarılmıştır. Dursunbey İlçesi'nin tarihi hakkında kesin bilgiler olmamakla beraber yapılan antik çalışmaların bulguları neticesinde çok eski bir yerleşim merkezi olduğu ve Lidyalılar'a kadar uzandığı anlaşılmıştır.
 DURSUNBEY İLÇE COĞRAFYA
 b- Konum Dursunbey, bağlı olduğu il olan Balıkesir’in doğusundadır. Balıkesir – Kütahya yöresinin engebeli ve ormanlık bölgesinde, Balıkesir’e 72 km. uzaklıkta ve Ankara-İzmir demiryolunun 7 km. kuzeyindedir. İlçenin rakımı 639 m. Yüzölçümü 1952 km2 dir. Dursunbey ilçesi bu arazi büyüklüğü ile Balıkesir merkez ilçe dahil ilde en büyük araziye sahiptir ve il yüzölçümünün yüzde 13.33’ünü kapsamaktadır.
 DURSUNBEY İLÇE EKONOMİ
 c- Ekonomi Dursunbey genelinde 126,000 hektar orman alanı mevcuttur. Türkiye’de iki adet orman işletmesi bulunan nadir ilçelerdendir. İlçede en önemli geçim kaynağı orman ve orman ürünlerine dayalı sanayi kollarından sağlanmaktadır ki en önemli ticari faaliyette keresteciliktir. Dursunbey ve civarındaki ormanlardan kesilen tomrukların yanı sıra ilçeye BDT ülkelerinden bol miktarda ithal orman emvali gelmekte ve işlenmektedir. Bu sektör aynı zamanda
 nakliye sektörünün de gelişmesini sağlamıştır. 80 civarındaki ağaç sanayi imalathanelerinde 900 kişi çalışmakta ve yılda 250.000 metreküp orman emvali işlenmektedir. İlçenin Söğütözü Bölgesinde zengin kömür yatakları ile Güğü Köyü civarında kıymetli taş işlemeciliğinde takı olarak kullanılan ametist madeni yatakları bulunmakta ve ilçe ekonomisine katkı sağlamaktadır. İlçe traverten mermer rezervi açısından da zengindir, gelişen sektörlerden biri de traverten mermer işletmeciliğidir ve ilçe nüfusunun önemli bir kesimi maden ve mermer ocaklarında çalışmaktadır.
 Dursunbey halkının büyük çoğunluğunu Türkmen Boyları oluşturmaktadır. Oğuzların Üçok Kolunun Kayı boyuna mensup olan yerli halk devletine bağlı ve itaatli bir topluluktur. İkna edildiği takdirde her türlü fedakarlığı yapmaktan kaçınmaz. Özellikle hayır işlerine aktif olarak katılımda bulunurlar. Anti devletçi unsurların yuvalanması için asla uygun bir ortam değildir.
 Dursunbey’in zengin bir folkloru vardır. Özellikle Barana diye bilinen Zeybek Ocağı’nın oyunları görülmeye değerdir. Dursunbey ‘de 126,000 hektar orman alanı mevcuttur. Türkiye genelinde iki adet Orman işletmesi bulunan nadir ilçelerdendir. Orman ve Orman Ürünlerine dayalı sanayi oldukça gelişmiştir. İlçede 80 civarında
Ağaç Sanayi İmalathaneleri bulunmakta 250.000 metreküp orman emvali işlenmektedir. Ayrıca ilçeye BDT Ülkerinden bol miktarda ithal orman emvali ithalatı yapılmakta ve işlenmektedir. İlçenin Söğütözü Bölgesinde zengin Kömür yatakları ile Güğü Köyü
civarında da kıymetli taş işlemeciliğinde (takı olarak) kullanılan Ametist Madeni yatakları bulunmakta ve ilçe ekonomisine katkı sağlamaktadır. İlçe’de en çok arpa, buğday ve tahıl çeşitleri yetiştirilmekte olup, meyvecilik açısından da elma, şeftali ve vişne üreticiliği ön plandadır.
DURSUNBEY İLÇE SAĞLIK
SAĞLIK
 İlçe’de 62 yataklı ve tam teşekküllü bir Devlet Hastanesi, 5 adet Sağlık Ocağı ve bu Sağlık Ocaklarına bağlı ve kırsalda hizmet veren 28 adet Sağlık Evleri bulunmaktadır.
 DURSUNBEY İLÇE NÜFUS
d-Nüfus: 1990 yıllarda 10.000 civarında olan nüfus gitgide artmış ve 2010 yılında yapılan en son Adrese Dayalı Nüfus Sayımı sonuçlarına göre ilçe merkezi nüfusu 16.924 olarak kayıtlara geçmiştir. Bunun sebebi ilçemize bağlı 102 köy bulunması ve bu yörelerden ilçe merkezine aşırı göç oluşudur. Doğal olarak nüfus çoğaldıkça Belediyemizde üzerine düşen İmar ve Alt yapı sorunlarını kısa sürede aşmış ve ilçe merkezini düzenlemiştir.
 DURSUNBEY İLÇE TURİZM
e- Turistik Yerlerimiz : 1- Suçıktı : Kaynak halinde yeraltından çıkan suyun oluşturduğu eşsiz doğa güzelliğidir. Şehir merkezinin hemen yanında bulunması nedeniyle özellikle yaz aylarında vatandaşlarımız yoğun olarak itibar etmektedir. Bulunduğu alanda bulunan ve doğal güzelliği bozmayan alabalık üretim tesisleri ayrı bir özellik katmaktadır.
 Suçıktıda akan suyun sesiyle yenen bir yemeğin, içilen çayın tadı bambaşkadır. Bulunduğu alan, çocuk oyun alanları, hediyelik eşya satış noktaları, camii ile daha da zenginleştirilmiştir. Suçıktı ayrıca bir kültür merkezidir de. Her yıl Temmuz ayında düzenlenen ve artık gelenekselleşen “Suçıktı Şiir Akşamları etkinliği” ulusal boyutlara ulaşmıştır. Etkinliğe Türkiye’nin her bölgesinden ünlü şairler iştirak etmektedir.
 2- Dağ Turizmi: İlçemiz, Balıkesir’in iç kesimlerinde kaldığından, şehrin gürültüsünden, modernizmin getirdiği betonlaşmadan arınmış bölgelere sahiptir. Özellikle dağ turizmi açısından meraklısına eşsiz mekanlar sunmaktadır. Bölgenin Orman İşletmesine ait piknik ve turizm alanlarında korumaya alınmış hayvanlar ve gezi alanları bulunmaktadır. 3- Mesire ve Piknik yerleri: İlçemizin doğal güzelliklerle iç içe olması nedeniyle şehir merkezine çok yakın yerlere
 kurulmuş mesire ve piknik alanları mevcuttur. Piknik alanlarına yerel halkımız tarafından yazlık türü doğa ile özdeş yapılaşmalar mevcuttur. Bunlar arasında belli başlı sayabileceğimiz yerler olarak; Pembe Köşk, Meşekent, Çınarlıpınar mesire alanlarını sayabiliriz. 
DURSUNBEY İLÇE ULAŞIM
 İlçemizin ulaşımı yaygın olarak Balıkesir İli üzerinden sağlanmaktadır. İlçe merkezinin Balıkesir’e uzaklığı 75 km.dir. Günde 2 tren ve her saat başı otobüs ile Balıkesir’e ulaşmak mümkündür. Ayrıca İlçe merkezinden Bursa İli ve Kütahya ilerine de günde
 2 kez düzenli toplu taşıma araçları çalışmaktadırlar. İlçe aynı zamanda İzmir-Ankara demiryolu üzerinde olduğundan Balıkesir-Manisa ve İzmir güzergahı ile Kütahya-Eskişehir ve Ankara yönüne günde 2 kez tren seferi bulunmaktadır.